Sajtóközlemények

A Telekom havidíjas ügyfelei számára a roaming szolgáltatás Szlovákiában már a VoLTE (4G hang) technológiával is elérhető

Budapest, 2022. november 3. 13:00

2022. októberétől a Magyar Telekom 4G Hang-képes készülékkel rendelkező havidíjas ügyfelei élvezhetik a 4G Hang előnyeit a Slovak Telekom hálózatán, annak 4G lefedettségi területén. A Slovak Telekom 4G előfizetői pedig Magyarországra látogatva használhatják a Magyar Telekom 4G hálózatát beszédhívásokra is, arra alkalmas készülékkel és díjcsomaggal.

2022. októberétől a HD hangminőséget biztosító VoLTE (4G Hang) technológia már roaming helyzetben is elérhető Szlovákiába (a Slovak Telekom hálózatán) utazó minden lakossági havidíjas és legtöbb üzleti havidíjas ügyfél számára, így a 4G Hang nyújtotta előnyöket, tehát a kiváló hangminőséget, gyors hívásfelépülést már nem csak belföldön élvezhetik a Telekom ügyfelek. A Magyar Telekom 2017-ben vezette be a VoLTE technológiát, a mára közel országos lefedettségű, a korábbi technológiáknál jobb ügyfélélményt nyújtó 4G hálózatot már több mint 3 millió ügyfél használja beszédhívásokra is, a mobil beszédforgalomnak már több mint 70 százaléka ezen keresztül bonyolódik.

A VoLTE (4G Hang) esetében a hanghívás adatcsomagokban továbbítódik, a hangszolgáltatás HD minőségű és azzal párhuzamosan a 4G sebességű adatkapcsolat is biztosított. A VoLTE szolgáltatás lehetővé teszi a hívás közbeni mobilinternet használatot, így telefonálás közben is lehetséges az adatforgalmazás, például az internet (böngészés, e-mail küldés, térkép, navigáció stb.) használata. A Telekom saját, magyarországi hálózatán belül már évek óta megbízhatóan működő VoLTE (4G Hang) technológia, alkalmazása 2022 őszétől már roaming-hívások esetén lehetővé válik. Ennek első lépcsőfokaként a Magyar Telekom és a Slovak Telekom lehetővé tette, hogy a két szolgáltató hálózata közötti hanghívások is VoLTE-alapon működjenek. A technológia által használt adatkapcsolat nem jelent külön költséget az ügyfeleknek, az ügyfél csomagja szerinti adatmennyiséget nem csökkenti.

A szolgáltatás már alapértelmezett módban elérhető egyre több készüléken, 2022. október 10-e óta pedig sikeresen használható egy határon túli szolgáltató, a Slovak Telekom hálózatával összekapcsolva, roaming közben is. „A Magyar Telekom a jövőben további szolgáltatókkal - első körben a Deutsche Telekom Csoporthoz tartozó európai szolgáltatókkal - tervez VoLTE (4G Hang) roaming megállapodást annak érdekében ügyfeleinek nyaralásuk vagy üzleti utazásuk alkalmával se kelljen lemondaniuk az 4G hangminőség előnyeiről. Hamarosan be tudjuk jelenteni a következő olyan országot is, amellyel megvalósul az adatkapcsolat-alapú hangszolgáltatás roamingja.” tette hozzá Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese. Szőnyi András a Telekom Core Network fejlesztési szakértője a Pont Most blogon a vele készült interjúban a bevezetéssel kapcsolatban kifejtette: „Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján egyértelműen jól sikerült az éles bevezetés a havidíjjal rendelkező ügyfelek részére, és a szolgáltatás hamarosan elérhetővé válik a Domino és fennmaradó havidíjas ügyfeleink részére is. A hosszú távú cél természetesen az, hogy minél több országgal működjön a VoLTE-alapú roaming.”

A 4G Hang és roaming használatához 4G-képes SIM kártyával ellátott, 4G Hang-képes készülék szükséges, valamint javasolt a telefonok szoftverének aktuális verzióra frissítése is a 4G hálózati lefedettség és aktív szolgáltatás megléte mellett. A 4G Hang egy szabványos technológia, melyet a gyártók egyre több készüléken támogatnak az ehhez szükséges operációs rendszerrel.

A már 5G-képes telefonokon jelenleg a VoLTE (4G Hang) technológia kezeli a hanghívásokat, a beszélgetés időtartamára az adatkapcsolat is 4G hálózaton működik, ami már nem jelent érezhető sebességcsökkenést a felhasználók számára, de a Telekom dolgozik az 5G alapú hangszolgáltatás megvalósításán is.